Tata, Esterházy-kastélyÖsszes műemlékünk

Esterházy-kastély, Tata

A tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között, ennek révén vált igazán elismert és keresett szakemberré a fiatal, Tatán letelepedett építőmester. A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a - hajdan vendégek szállásaként szolgáló - földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül. A műemlékegyüttes értékes része a belső udvarról megközelíthető a kocsiszín és az istálló is.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A tatai Esterházy-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

Történet

Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanebben az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Fellner Bécsben igen nagy sikert aratott a tervekkel. A kastély homlokzati kiképzésére a német és osztrák barokk jelentős hatással volt, visszaköszönnek rajta többek között a würzburgi érseki palota, illetve a melki kolostor egyes megoldásai.

Látogatói kommentárok

Wágner Ilona
2013 aug. 03 - 7:19

Tisztelt Cím!

Az elmúlt hétvégét Tatán töltöttem, és meglátogattam az Eszterházy kastélyt. Könnyfakasztó állapotban van, sajnos semmilyen felújítás nem zajlik, az oldalon olvasható tájékoztatással ellentétben. Tudom, hogy több műemlékünk felújítása folyamatban van, épp ezért rossz volt látni, hogy egy ilyen gyönyörű környezetben található kastély, amely ráadásul történelmi események helyszíne volt, nem kap támogatást.
Remélem, hamarosan a tatai Eszterházy kastély is visszanyeri régi pompáját!

Üdvözlettel: Wágner Ilona Budapest


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: